“Yüksek Ziraat Mühendisi Kezban Şahin Taysun’un Potkal kitap yayını “Kafesteki Kalp” adlı romanı kadınlarımızın karşılaştığı sorunların çözümüne edebi bir katkı niteliğinde. Anılar, olayların düşündüren değerlendirmesiyle ilgi çeken anlamlı vurgulamalarla başarılı bir çıkış.” Yekta Güngör ÖZDEN

10 Eylül 2012 Pazartesi

KİTAPLARDAN İZLENİMLER (“Alara Yolu” Öykü kitabı)



Kitap:  ALARA YOLU
Tür: Öykü
Yazar: Arslan Bayır
Yaş: 10+
Yayın: Ürün Yayınları
Yayın Yılı: 2008

Bu kitapta başından sonunu kestiremediğiniz, macera dolu, nerede gülüp nerede hüzünleneceğinizi  tahmin edemeyeceğiniz çocuk öyküleri buluyorsunuz. Kent yaşamında dev binaların gölgesi altında daralan insan ruhunun, kırsal yaşamda nasıl genişlediğini tüm derinliği ile hissetmek mümkün. Her iki yaşamda da çocuk ve genç olmanın ne demek olduğu hemen anlaşılıyor. Bunun yanı sıra teknolojinin gölgesinde yitirdiğimiz bazı kültürel değerlerimiz ve alın teriyle yaşamanın zorlukları ve mücadelesi vurgulanıyor. Kahramanlarının farklı mevsimlerde doğanın çetin koşullarında yakaladığı inanılmaz keşiflerle hemen özdeşleşmek mümkün. Yalın ve akışkan bir anlatımla yazar, bize bazı değerlerimiz, doğamız ve iç güzelliklerimiz konusunda “farkında olabilme” yeteneği kazandırıyor ve tüm bunların insanı nasıl hoşnut bıraktığını bize hissettiriyor. Öykülerin götürdüğü iklim ve coğrafyalarda ruh halinizin değiştiğini hemen anlıyorsunuz. Bir anda kendinizi farklı bir boyutta ve farklı bir yolculukta bulabiliyorsunuz. Örneğin, kendinizi dağların eteğindeki tarlada bulunan gelincik tozuyla rüzgârın götürdüğü yere sürüklenmiş halde ya da ağaçların gölgesindeki duru bir derenin suyuyla yüzünü yıkamışçasına serinlemiş durumda bulabilirsiniz. Nitekim eserden bir kaç alıntıda bunu görmek mümkün:

“Aaa, o da nesi diyecek kadar ağzım açık kalmıştı birden. Oysa bu yol Ahmet’le her gün geçtiğim yoldu ve bugüne kadar hiç fark etmemiştim. Nar ağaçlarının yaprakları yolu öylesine kaplamıştı ki, büyüleyici bir güzellikleri vardı. Otuz metrelik bir alana yayılmıştı yapraklar. Dökülmeyenler de vardı. Belki yerdeki kadar değildiler, ama dalların üzerinde ayrı bir güzellik yayıyorlardı.” (“Güz geldi” adlı öyküden alınmıştır)

 “Çok iyi iş yaptılar mı başkalarına salık verilir, böylece müşterileri artardı. Başka kasabalardan gelenler bile olurdu bazen. Bu sokakta yalnız kalaycılık yapılmazdı elbette. Bazı esnaf kapkacak da imal ederdi.  O da ayrı bir ustalık gerektiriyordu. Tencereler, ibrikler, siniler, sahanlar, tabakalar yaparlardı. Üzerlerine ustalıkla desenler işlerlerdi.” (“Demirciler Sokağı” adlı öyküden alınmıştır)

“Alara Yolu”nu okumayı 10+ yaş grubu için öneriyorum. Öykü kahramanları ile güzellikleri keşfetmek ve yaşam konusunda okuyarak deneyim kazanmak bakımından faydalı buluyorum.

Kezban Şahin Taysun
Araştırmacı Mühendis-Yazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder